Leninbadet    Öppettider & Information    Dagpaket & Priser    Behandlingar    Bokning   

Leninbadet     

Välkomna på en rundtur i Hotell Gästis 1700-talskällare, som numera huserar vår nybyggda kurbadsavdelning. Detta helt egensinniga kakelpalats (ca 75000 kakel- och klinkerplattor) består av en hel rad större och mindre lokaliteter med kopian av Leninbadet i centrum.


Den välkomnande trapphallen med vår barske badvakt Hashem ligger i anslutning till omklädningsrum och toalett. Den vackra spegeln är från 1820-talet och jugendkronan från 1910-talet.
Stilblandning alltså!

Efter ytterligare några trappsteg ned hittar vi två avkopplingsrum med lite olika karaktär. I det ena finns möjlighet till lättare förtäring av bland annat frukt och kaffe/te. Bara stillsam musik hörs och möjlighet till att koppla av med ett magasin finns i båda relaxavdelningarna.

Det finns även i denna del av bokhotellet Gästis generöst med tidskrifter och böcker.

Härifrån kommer man också till behandlingsavdelningen med massage och behandlingar i avslappnande miljö. Väntrummets gamla dubbelhandfat från Rörstrand gör oss extra lyckliga.

 

Ner till själva badavdelningen finns även en hissnande baktrappa med lampan från filmen Gorkijparken i centrum.

Leninbadet med bassäng, kallbad, ångbastu och fotbad är en kopia av det bad som från början byggdes i källaren till flickinternatet Smolnij i S:t Petersburg 1806-08. Hit flyttade den provisoriska revolutionära regering som kom till makten genom Oktoberrevolutionen 1917. Under tiden fram till mars 1918 då regeringen flyttade till Moskva och Kreml, var Lenin en ofta sedd badgäst i detta bad. Hans plats var alltid densamma, nämligen längst in till vänster i det som hos oss är en bubbelbassäng, men som där var ett ryskt hetbad.

 

 I nischen bakom bassängen tronade från början en byst av badets skapare, den italienske arkitekten Quarenghi.

Denne byttes först på 1950-talet ut mot en Leninbyst i samband med en renovering av badet då det också officiellt fick namnet Leninbadet.

Som sådant levde det kvar fram till början av 1990-talet och frekventerades främst av partifolk och förtjänta arbetare och tjänstemän som då använde Smolnij som rekreationscenter.

 

Idag är badet stängt och huset används till den kommunala förvaltningen i S:t Petersburg. Under en resa till Leningrad 1983 kunde detta bads skapare fortfarande få nyttja Leninbadet, dock utan att få lov att sitta på Lenins plats längst in i vänstra hörnet av bassängen.I denna kopia av Leninbadet får man dock sitta precis var man vill.

Hem Rum & Sviter Mat & Dryck Konferens Leninbadet Priser Paket - erbjudanden Boka Gästis personal Böckerna på Gästis Golfpaket Gästis historia och inredning Karta & Parkering Pressrum Hotell Gästis på Mässor Ladda ner Gästismaterial Tipsa en vän