Revolutionär hotelldirektör i Varberg öppnar eget Leninbad

Kurbad i Varberg har väl alla hört talas om. Men en kopia av Leninbadet? Du har aldrig sett något liknande försäkrar en förtjust Lasse Diding, ägare till Hotell Gästis när han slår upp dörrarna till sina 1700-talskällarvalv. Det smått galet originella kakelpalats som nu öppnas upp här på allvar för gästerna ter sig minst lika egensinnigt som Lasse själv och som resten av hotellet.

- Det är som med allt jag gör helt efter min egen högst personliga smak. Här blandas inga konsulter in, säger Lasse som med sin nya skapelse förverkligat en stor dröm. En häftig badupplevelse 1983 i forna Leningrad, formade idéen till detta originella bad.
- Alla bad jag sett har haft en tendens att se Iikadana ut. Tråkiga. Men i källaren till Smolnijpalatset, såg jag ett som verkligen gjorde intryck på mig. Här brukade Lenin bada under åren 1917-1918 då regeringen som kom till makten efter Oktoberrevolutionen satt i huset. På så vis fick badet senare sitt namn, Leninbadet, som under många år användes som rekreationscenter. Ett sådant ville jag också bygga, säger Lasse som berättar hur han sedan med tur och detektivarbete kom över en stor samling unika föremal från Baltikum. Flera av dem ger nu Lasses eget bad sin särpräglade stil.

Stort kliv från Iärare till hotellägare
Efter mer än tjugo år har han vuxit samman med sitt mörkröda hotell, en 1700-talsbyggnad med många kulturhistoriska värden. Här är Lasse så gott som uppvuxen med en far som under många år både ägde hotellet och drev konditori i detsamma. Fullt engagerad av ett liv som Iärare, tvekade inte Lasse att som ren amatör anta utmaningen att ta över hotellet efter sin bror 1986. Idag står Hotell Gästis ombyggt från grunden. Allt ett resultat av vilda drömmar, ohjälpligt Iekbehov och en trotsig envetenhet som följt honom genom hela livet.

Samlaren som flyr det pretentiösa
Ambitionen att skapa något personligt och spännande, Iångt bort från standardhotellens kylighet, syns tydligt på Gästis. lnget rum är det andra likt. En lustfylld blandning av gammalt och nytt skapar hemkänsla åt hotellet, där även Lasses personliga musik, konst och litteratur fått hänga med. Som manisk samlare av allsköns prylar och möbler ser han hela tiden saker han vill använda till sitt hotell.
- l min inredningsfilosofi finns inga tråkigt pretentiösa Laura Ashleytapeter och jaktmotiv på väggarna. Jag vill ha en Iekfull stil där jag blandar högt och Iågt. Roligaste samlingsobjekten är sådana som inte blir värdefulla. Det är jag och småkillar som samlar på saker som kapsyler, säger Lasse och skrattar.

Trotsig hotelldirektör och evig kommunist
Lasse Diding är känd som en udda figur i Varberg. Han är den framgångsrike entreprenören, den kufiske samlaren och också den excentriske före detta svenskläraren som går i trasiga olikfärgade skor och kör skruttig gammal bil på Varbergs gator. Och inte minst är han den evige kommunisten med en bakgrund i 68-vänstern. En kombination som under åren väckt alla sorters reaktioner.
- En del har skrattat och kallat mig gåsleversocialist, men det får dom gärna göra. Jag har aldrig behövt anpassa mig eller ändra mig, säger han och rycker lite på axlarna. Som när det gäller allt annat gör Lasse precis som han själv vill. Uppror mot regler och auktoriteter Iigger i hans natur.

Välkomnar den nyfikne
Två decennier av hårt arbete har gett Lasse ett Iönsamt hotell och utmärkelser som Årets Företagare och fantastiska omdömen i Dagens Industri. Nu öppnar Lasse också upp sitt efterlängtade kurbad på allvar. Men leklusten är långt ifrån stillad, fortfarande väntar flera stora projekt. Själv undrar han när han ska bli riktigt vuxen. I trakten har samtidigt det nyfikna ryktet om det märkliga badet spritt sig och telefonen i lilla Hotell Gästis reception går varmare än vanligt.
- Jag ger gärna en personlig visning för den som vill komma hit och titta. Vill du övernatta och är badsugen, finns snart också avslappnande kroppsbehandlingar på menyn, upplyser Lasse.

Bilder:
         

För mer information, ring Lasse Diding på tfn 0340-180 50, 0730-79 80 50 eller gå in på www.hotellgastis.nu.
Hem Rum & Sviter Mat & Dryck Konferens Leninbadet Priser Paket - erbjudanden Boka Gästis personal Böckerna på Gästis Golfpaket Gästis historia och inredning Karta & Parkering Pressrum Hotell Gästis på Mässor Ladda ner Gästismaterial Tipsa en vän