Varberg – Västkustens pärla

Havet är alltid närvarande i Varberg: stormande, skummande, solglittrande och ljummet – allt efter årstid och väder.

Från Hotell Gästis når ni havet och hamnen på en femminuterspromenad.
Där kan ni följa Strandpromenaden som i mer än hundra år slingrat sig förbi den medeltida fästningen, det berömda kallbadhuset i morisk stil och ett antal badplatser som ligger uppradade som ett pärlband: Barnens badstrand, Käringhålan, Skarpe Nord, Goda hopp och Djupa dräkt.
Vid Strandpromenadens slut ligger Apelvikens berömda surfstrand och det gamla pampiga Kustsanatoriet. Dit är det 2,6 kilometer. Ungefär halvvägs kan man göra en avstickare för en kaffe eller ett glas kubansk rom på Gästis systerhotell Hotell Havanna!

Historia
Redan på 1100-talet började bygget av Varbergs Slott, som sedermera förvandlades till Varbergs Fästning. En period på 1300-talet bodde Sveriges kung Magnus Eriksson här tillsammans med sin drottning Blanka.
Den mest kände varbergaren är dock inte kungen, utan ett 700 år gammalt mordoffer: Bockstensmannen.
I fästningen finns idag det helt nyrestaurerade Hallands Kulturhistoriska Museum och där har Bockstensmannen – museets star object – en helt egen avdelning.
Flera gånger har Varberg brandhärjats, men trots detta har staden lyckats behålla en idyllisk innerstad innanför de fyra vallgatorna. Här kan man vandra runt och insupa småstadens atmosfär.

Kurorten
Mellan hamnen och Hotell Gästis ligger Societetshuset (Societén) – en krämfärgad bakelse från år 1886.
Byggnaden och den omgivande parken var stadens sociala centrum under Varbergs storhetstid som kurortsstad, då välbärgade människor åkte hit för att dricka brunn och umgås.
Det 200-åriga arvet som kurortsstad lever bland annat kvar i stadens välkända spa-anläggningar, som till exempel Leninbadet.
Idag är Varberg ett minst lika populärt besöksmål som under kurortstiden –
varje sommar ökar folkmängden med flera hundra tusen människor och Varberg är alltid med på topp-fem-listan när Sveriges bästa sommarstad utses.

Småstadsidyllen
Varberg har gott om restauranger och butiker och varje onsdag och lördag är det dessutom dags för den klassiska torghandeln på Varbergs Torg.
Ett stenkast från Hotell Gästis ligger Kulturhuset Komedianten, med bibliotek, två teatrar och kafé. Överst i kulturhuset hittar ni vackra Varbergs Konsthall med utställningar och konstverkstad för barn.
Om vad som händer på Komedianten – och i kommunen för övrigt – kan ni läsa mer här.
Där hittar ni också en evenemangsguide med info om vad som händer – dag för dag.

Vill ni få personliga tips från hotelldirektören kan du gå in på Gästis guide till Varberg.