• Svenska
  • English

LASSES SÖNDAGSBOK

LASSES SÖNDAGSBOK

Denna gång blir det ett boktips från Elisabeth:

UPPRORET I KLARA

av Gunilla Boëthius och Annika Danielson

Nu i dagarna har SVT börjat sända en dokumentärserie i åtta avsnitt om Metoo-rörelsen som var på allas läppar hösten 2017. För någon vecka sen läste jag ett långt reportage om Gunilla Boëthius i DN där hon beskriver hur hon som drygt 70 år gammal får reda på att hennes far inte är den hon har trott utan en finsk general. Denna livslögn beskriver hon i en alldeles nyutkommen bok ”En livslång hemlighet”. Samtidigt har jag en bok i örat på mina alltmer långsamma morgon-och kvällspromenader med den åldrade taxen Bertil av just Gunilla Boëthius och journalistkompisen Annika Danielson. I en ganska kort roman, ca 6 timmars lyssning, beskriver de hur det var att jobba som ung kvinnlig journalist på en kvällstidning i mitten av 70-talet, i en tid då de manliga journalisterna bredde ut sig på redaktionerna. Båda två arbetade på Aftonbladet under 70-talet, så händelserna i boken kan man anta är tämligen verklighetstrogna.

Huvudpersonen är den unga norrländska landsortsjournalisten Sofia, som sökt sig till Stockholm för att jobba på den stora kvällstidningen, med dröm om att göra karriär. Hon möts av en arbetsplats där männen tar alla bra uppdrag och där tafsande och nedvärdering av kvinnor och kvinnors arbete är mer regel än undantag. Att dricka alkohol på arbetstid är heller inte ovanligt. Som ny och osäker kan hon inte säga nej när hennes chef säger till henne att ta jobb som strippa på en strippklubb, för att sedan skriva ett insiderreportage. Med vånda tar hon sig an uppdraget med hopp om att belysa strippornas arbetssituation. Fotografen lovar att stötta henne om hon skulle råka i trubbel, men snarare är det han som stjälper henne med de nakenbröstbilder som hamnar på löpet. Nakna bröst säljer!

Annika Danielson och Gunilla Boethius

Reportaget blir en ögonöppnare för Sofia och tillsammans med ett antal andra kvinnliga journalister försöker de få till en förändring på redaktionen. En kvinna får förtroendet att ta hand om söndagsbilagan med mer ”kvinnliga” reportage, men blir så motarbetad av sina manliga kollegor att hon nästan ger upp. I likhet med verklighetens ”Dokument” som de kvinnliga journalisterna på Aftonbladet la på medarbetarnas skrivbord den 8 maj 1978, skriver romanfigurerna ett liknande dokument med beskrivningar av situationer där de känt sig nedvärderade och överkörda av chefer och kollegor. Sakta men säkert lär sig Sofia att ta för sig och med höjda röster förbättras situationen för de kvinnliga journalisterna. Mycket blev bättre, men som Metoo-rörelsen vittnade om 40 år senare finns det en hel del ”skit” kvar.

Åsa Moberg har berättat för mig, apropå arbetsmiljön på en tidningsredaktion på 70-talet, att om hon inte blev tafsad på i hissen undrade hon vad det var för fel på henne. Hua!

TIDIGARE BOKTIPS HITTAR DU HÄR!