LASSES BOKTIPS

Elisabeths boktips:

Kjell Johansson ”Dåligt folk” och Emma Hamberg ”Je m´appelle Agneta”

När jag ännu hade med mig Bertil på mina långsamma promenader lyssnade jag på två totalt olika böcker, men ändå med samma grundtema. Båda handlar om mammor/kvinnor i 40-årsåldern som lever med män som totalt dominerar deras liv, på olika vis men ändå förtryckande. Agnetas man bestämmer vad, hur och när hon ska äta. Att ta ett glas vin med ost är mycket opassande.

Hon svarar på en au pair-annons för att ta hand om en person i Provence och när hon får jobbet, packar hon väskan och drar. Hon kan ingen franska och hon vet inte vad som väntar. Men som den äkta feel good-bok det är, blir allt jättebra efter diverse komplikationer. Jag brukar inte läsa denna typ av böcker, men titeln och den lantliga byn i Provence lockade.

”Dåligt folk” är absolut ingen feel good-historia. Snarare tvärtom. Så här mycket elände som Kjell Johansson berättar om i denna barndomsskildring är egentligen mer än vad man tål. Davids pappa dör när han är liten pojke, mamman blir psykiskt utmattad och hamnar på mentalsjukhus (som det hette förr) och David placeras på barnhem. När David får komma hem igen har mamman gift om sig med pappans bror Albin, som är en glad suput som gör ”affärer”, oftast dålig sådana. Som i KJ´s tidigare böcker utspelas handlingarna i Stockholms utkanter bland utkantsfolk. I romansviten ”De utsatta” bestående av ”Huset vid Flon”, ”Sjön utan namn” och ”Rummet under golvet” möter man samma typer av människor. Läsvärda!

Styvfadern behandlar pojken och mamman med stenhård disciplin. Han tycker att mamman pjoskar för mycket. Att låsa in honom i den mörka källaren där råttor huserar är bara ett exempel på en grym bestraffning. David blir mobbad i skolan av både elever och lärare. Han är den ensamme som går genom livet utan självförtroende och stöd. Davids liv återberättas genom de psykologsamtal som hans förre chef och rektor rekommenderat honom efter att David fått ett nervöst sammanbrott, då han tillfälligt ryckt in som vaktmästare på sitt gamla jobb.

”Dåligt folk” får ett överraskande slut och utan att avslöja för mycket om de två medelålders kvinnorna vinner Provencekvinnan klart. Davids mamma blir inte ens en ”äldre kvinna”!

TIDIGARE BOKTIPS HITTAR DU HÄR!