• Svenska
  • English

LASSES SÖNDAGSBOK

LASSES SÖNDAGSBOK

Tips från Elisabeth:

ONDA STENAR

av Milena Agus

Så trevligt det är att vara med i bokcirklar! På så vis kommer man i kontakt med böcker och författarskap som man annars inte hade hittat. Nu senast var det Cajsa som kom med förslaget att vi skulle läsa ”Onda stenar” av den sardiska författaren Milena Agus. Boken kom först ut 2006 och på svenska 2010. Den översattes till en rad språk och det blev även en långfilm ”From the land of the Moon” som visades på filmfestivalen i Cannes 2016. Boken har belönats med ett flertal internationella priser.

”Onda stenar” visade sig vara en liten pärla, endast 100 sidor lång, men efter att ha kommit till sista sidan kändes det som om man läst en bok på 300 sidor!

Bokens berättare är ett barnbarn till den egensinniga farmodern, vars liv vi får ta del av. De onda stenarna är de njurstenar som förorsakar så mycket lidande för farmodern att hon tvingas åka från Sardinien in till fastlandet för att genomgå en kur, vilket kommer att få en livsavgörande betydelse för henne. Mer om det senare.

Farmodern, som flicka och ung kvinna, är en aning eljest. Systrarna hittar friare men systern med det stora håret och som läser poesi, skrämmer bort alla pojkar eftersom hon är alltför framfusig. Hon anses som svår och ångest och svårmod drabbar henne. När det då dyker upp en man som vill ha henne, tvingas hon mer eller mindre till giftermål av föräldrarna. Äktenskapet blir tämligen kyligt till att börja med; paret sover på var sin sida av sängen och njurstenarna gör att det inte blir några barn. Farmodern åker som sagt på kurort för att bota sina problem och möter där sin stora kärlek, som hon kallar ”Den hemkomne”. Hon återvänder till Sardinien och nio månader senare föder hon en son… som i sin tur blir pappa till berättarjaget. Livet ut drömmer hon om en återträff.

Det finns en hel del drastiska passager i boken, som t.ex. när farmodern vill hålla inne med utgifter och därför ställer upp på mannens sexuella utlevelser i stället för att han ska slösa bort pengar på bordellbesök.

Man får följa hela den stora sardiska familjen i tre generationer, i sorg och glädje, i smärta och lycka. Mycket är utskrivet i det målande språket men en hel del får man läsa mellan raderna. Kort sagt, en stor liten bok!

TIDIGARE BOKTIPS HITTAR DU HÄR!