”En taskspark mot makten”. Så beskriver Lasse Diding syftet med Jan Myrdals stora pris – Leninpriset som varje år delas ut till en i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i en samhällskritisk och upprorisk vänstertradition.
Med sina 100 000 kronor i prissumma är Leninpriset ett av Sveriges större kulturpriser – och utan tvekan det mest omstridda! 2013 tackade till exempel författaren Susanna Alakoski nej till priset, medan 2014 års pristagare Jan Guillou i sitt tacktal konstaterade att ”Jag är förvånad, detta ingick inte i planen. Men jag är också mycket hedrad”.
Jan Myrdals lilla pris – Robespierrepriset är på 25 000 kronor och ska premiera en yngre svensk skribent eller konstnär som arbetar i en maktkritisk anda. Vem som helst kan nominera en kandidat till både Leninpriset och Robespierrepriset. Pristagarna utses av en kommitté ledd av Lasse Diding. Den högtidliga prisutdelningen brukar ske på anrika Varbergs Teater och festligheterna efteråt hållas på Hotell Gästis.
Leninpriset och Robespierrepriset instiftades 2009 respektive 2010 av Jan Myrdalsällskapet och Lasse Diding, men idag står den senare ensam bakom priserna.
Läs mer på Leninprisets webbsida!
Gilla Leninprisets Facebooksida och följ Leninpriset på Instagram för att inte missa några nyheter!