• Svenska
  • English

Leninpriset – Rum för rasande

Leninpriset – Rum för rasande

”En taskspark mot makten”.
Så beskriver Lasse Diding själv syftet med Leninpriset som varje år delas ut på Varbergs Teater.

Leninpriset och Robespierrepriset instiftades 2009 av Jan Myrdalsällskapet och Lasse Diding, som nu ensam står bakom priserna. Leninpriset delas ut till ”en i Sverige verksam författare eller konstnär som verkar i Jan Myrdals samhällskritiska och upproriska tradition”.

Med sina 100 000 kronor i prissumma är Leninpriset ett av Sveriges större kulturpriser – och utan tvekan det mest omstridda! 2013 tackade till exempel författaren Susanna Alakoski nej till priset, medan 2014 års pristagare Jan Guillou i sitt tacktal konstaterade att ”Jag är förvånad, detta ingick inte i planen. Men jag är också mycket hedrad”.

Robespierrepriset är på 10 000 kronor och ska premiera ”en ung, lovande skribent eller konstnär som arbetar i Jan Myrdals kritiska anda”.

Vem som helst kan nominera en kandidat till både Leninpriset och Robespierrepriset. Pristagarna utses av en kommitté ledd av Lasse Diding. 
Den högtidliga prisutdelningen brukar ske på anrika Varbergs Teater och festligheterna efteråt hålls naturligtvis på Hotell Gästis.

Du hittar alla pristagare genom åren med motiveringar här.

Gilla Leninprisets Facebooksida och följ Leninpriset på Instagram för att inte missa några nyheter!

Du kan läsa mer om priserna och om Jan Myrdalsällskapet på www.janmyrdalsallskapet.se.

Leninpriset på Facebook